Wij werken samen met Yves Verheyden uit Sint Agatha Rode voor ons Belgisch witblauw. U zal proeven dat deze smaak heeft en heel mals is. 

De smaak komt door wat ze te eten krijgen en doordat ze verschillende jaren kunnen vrij rond lopen in de wei. 

 

 

Het Belgisch witblauw of ook als BBB, naar de Franstalige naam, Blanc bleu Belge, is een runderras dat voornamelijk gehouden wordt voor het vlees. Het ras komt hoofdzakelijk voor in Midden en Hoog België maar men vindt het ras over de hele wereld terug. Het Belgisch witblauw staat bekend om zijn imposante spiermassa wat een excellente vlees - vet verhouding oplevert.Belgisch Witlauw is een – jawel – Belgisch ras dat zijn naam dankt aan zijn egaal witte vacht met een blauwige schijn. 

 

 


Af en toe hebben we ook lokale Limousin van Terlanen beschikbaar, in samenwerking met Cindy Windey. Het vlees staat bekend om de rijke, rode kleur, de heerlijke sappigheid en ongekende malsheid. Het vet, dat een subtiele gele tint heeft, smelt tijdens het bakken en creëert een unieke smaaksensatie. Door het vlees te laten rijpen, wordt deze smaak nog intenser. Kortom, puur natuur rundvlees van uitstekende kwaliteit.

 

De Limousin vindt zijn origine in de 17e eeuw als een werkras. Charles de Léobardy legde in het midden van de 19e eeuw een basis voor het rund zoals we dat nu kennen: geschikt voor zowel het werk als het vlees. Het ras stamt uit het westelijke deel van het Franse Massif Central, de streek rond de stad Limoges. Aan deze plaats heeft het zijn naam te danken.In 1854 werd de Limousin als officieel ras erkend. De koeien worden ongeveer anderhalve meter hoog en zijn prachtig roodbruin. Vandaag de dag zijn ze wereldwijd verspreid, mede door de snelle aanpassing aan verschillende klimaten. Ook in België kan je Limousin runderen zien grazen

Om jullie de kans te geven andere runderrassen te proeven en ontdekken, werken we samen met Luc van Wezel uit Essen. Samen met zijn familie runt hij De Steenhoeve. Door hun passie en vakmanschap leveren zij ons alleen het allerbeste. Hieronder delen we enkele woorden van hemzelf.


Kwalitatieve voeding is zéér belangrijk op ‘De Steenhoeve’

De meeste kalfjes bij de moeder zogen tot een leeftijd van ongeveer 5 à 6 maanden, het liefst buiten.

Bij vrije uitloop krijgen de kalfjes naast de moedermelk ook een graanmengeling met de beste hooikwaliteit. Niet enkel koeien zijn herkauwers maar ook vooral kalfjes moeten dat worden.
Bij de voeding van onze dieren staat vooral weidegras op de menukaart. Onze runderen grazen dan ook graag op de natuurgronden in gebruik door De Steenhoeve.
In onze weiden komen tal van grassoorten, klavers en kruiden voor. Deze kruiden zijn vaak geen probleem voor onze verschillende rundveerassen.
In het winterseizoen wordt er voordrooghooi, hooi met bieten en soms aardappelen met een weinig maïs geserveerd.
Tijdens de afmestperiode komt de kroon op ons duurzaam werk, nl. een GMP (Good Manufacturing Practices, een zorgvuldig vastgelegd en gecontroleerd productieproces dat de kwaliteit en veiligheid van o.a. voedingsmiddelen verzekert) gekeurde natuurlijke graanmix als extraatje. Deze natuurlijke mix bestaat uit geplette gerst, lijnschilfers, bonen of erwten, bietenpulp, luzerne stopjes, maïsgluten en tarwemeel. In deze periode komen onze koeien tot rust vooraleer ze worden geslacht.